+ 32 12 80 01 79
Selecteer een pagina

Contactinformatie Stad Tongeren

tongeren_logo

Natascha Verjans

Tel. 012 80 01 79

 

informatie

De antiek- en brocantemarkt vindt elke zondag plaats van 07.00 uur tot 13.00 uur.

Reeds meer dan 30 jaar is Tongeren op zondagmorgen, en dit reeds van in de vroege ochtend, een levendige stad. De meer dan 350 standhouders en een 40-tal antiekzaken stallen dan hun beste waar uit voor de talrijke bezoekers aan de grootste antiek-en brocantemarkt van de Benelux. Tongeren is op zondagvoormiddag een internationale stad en “the place to be” voor een steeds groter aantal Nederlanders, Duitsers, Fransen, Britten en Amerikanen. Allen zijn ze op zoek naar dat “uniek” stukje antiek of brocant. Het bezoek aan de antiek- en brocantemarkt afronden met een bezoek aan de binnenstad of het meepikken van een gezellig terrasje of smaakvol restaurant is de garantie voor een geslaagde uitstap.

ontspannen bezoek

Boek eens een hotel in de buurt van de Leopoldwal. 

het perfecte geschenk

Misschien vindt u het perfecte geschenk wel?

lokale handelaren

De lokale handelaren staan u graag te woord en helpen u verder.

standhouders

Deze markt is uitsluitend bestemd voor de verkoop van antiek en tweedehandsartikelen.

De vaste standplaatsen worden betaald aan de hand van een abonnement.

De overige standplaatsen of toevallig vrije standplaatsen worden toegekend aan de losse standhouders.

De losse standhouders dienen zich om 07.00 uur aan te bieden bij de marktleiders aan de ingang van de Eburonenhal (Clarissenstraat).
Prijs:

3,5 euro vast recht
3,5 euro standgeld / lopende meter

10-punten actieplan:

Tongeren levert voortdurend inspanning om de antiekmarkt te promoten, tot ver over de landsgrenzen heen. Onder het motto ‘Oudste stad van België’ voert Tongeren campagne en streeft zo elk jaar het bezoekersaantal op te drijven. De stad Tongeren heeft een 10-punten plan opgesteld om de antiekmarkt nóg aantrekkelijker te maken.

De antiekmarkt onder voortdurende aandacht, in binnen- en buitenland
Als Tongeren ook de volgende jaren de grootste antiek- en brocantemarkt in huis wil hebben, zijn volgehouden communicatiecampagnes een noodzaak. In de volgende weken zal de antiekmarkt dagelijks gepromoot worden in uitzendigen via Euregio met de 7 omliggende zenders uit de Euregio Maas/Rijn: TVL België, TVL Nederland, Télévesdre, RTC Liège, Center TV Aachen, Center TV Köln en BRF. In een recente BBC-uitzending ‘Put your money where your mouth is’ werd de Tongerse antiekmarkt geprezen als de betere markt in zijn genre.

Promoteam
Een promoteam bezoekt andere markten om de bezoekers warm te maken voor een bezoek aan onze eigen markt. De nieuwe viertalige flyer werd al door het promoteam en een aantal standhouders bedeeld op de markten van Temploux, Ciney, Brugge, Amiens, Villeneuve Saint Georges (Frankrijk), en Ardingly (Engeland).
Internationale publicaties
Ook in het buitenland wordt Tongeren geprezen om zijn antiekmarkt. Regelmatig verschijnen er artikels in diverse vakbladen, zelfs tot ver buiten Europa. Vanaf december 2013 wordt de markt ook gepromoot in het Nederlandse magazine ‘Verzamelen’. Verder staan ook publicaties in Duitse en Franse antiekmagazines op het programma.

Ver over de grenzen
Een aantal reisorganisaties uit China nemen de Tongerse antiekmarkt als vast onderdeel op in hun programma. De Tongerse antiekbrochure is daarom nu ook in de Chinese taal verkrijgbaar. De antiekmarkt zal nu nog sterker via toeristische diensten in China gepromoot worden. De brochure ‘Tongeren, antiekmarkt gespot’ is ondertussen beschikbaar in 5 talen (Nederlands, Frans, Duits, Engels en Chinees) en kan ook geraadpleegd worden.
Laden en lossen
De wereldwijde bezoekers loven Tongeren om de organisatie van de antiekmarkt. Het authentieke en de veelheid van het aangeboden antiek en brocante, tentoongesteld in een historische setting blijken de basis van een succesformule. Enig punt van verbetering blijkt het ontbreken van duidelijke laad- en loszones op de Leopoldwal voorzien. Er komt een signalisatie met duidelijke aanwijzingsborden. Wie goederen gekocht heeft, kan deze tussen 8 uur en 13 uur op deze plaats afhalen en inladen.

Loting
De standhouders zijn de ambassadeurs van onze antiekmarkt. De bijna 300 vaste standhouders met abonnement krijgen elke week een vaste standplaats toegewezen. Wekelijks melden zich ook een vijftigtal losse standhouders aan. Dit zijn aanbieders die sporadisch een standplaats willen op onze markt. De vrije standplaatsen worden voortaan via loting toegewezen. Zo garanderen we een objectieve toewijzing van de vrije plaatsen.
Shoppen na de antiekmarkt
Elke eerste zondag van de maand is er koopzondag in Tongeren. Winkels openen dan hun deuren vanaf 13 uur. Op deze zondagen organiseert Tongeren leuke evenementen. Op die manier kunnen de bezoekers er een volledig dagje Tongeren van maken. Sinds enkele maanden is er een promoteam actief op de antiekmarkt dat fllyers uitdeelt om de koopzondag te promoten. Deze actie is succesvol. De handelaars bemerken in het winkelpubliek een duidelijke stijging van de bezoekers van de antiekmarkt.

Cultuur op de markt
In de zomermaanden willen we ook op de antiekmarkt zélf leuke evenementen organiseren. Straattheater en straatmuzikanten passen perfect in de setting. Zo brengen we nóg meer sfeer op de antiekmarkt.